Transportera katten rätt

Transportera katten rätt

När man talar om kattburar eller transportburar till katter, brukar man kunna dela in dessa i två olika kategorier, vilket är hårda och mjuka. Oavsett vilken transportbur man föredrar så är det More »

Gallerbur eller DUNA?

Gallerbur eller DUNA?

Vad fungerar egentligen bäst när det kommer till hamsterburar och vilken bur är till fördel för hamstern? När man tänker på en hamsterbur är det nog många som först får upp en More »

Köpa kaninbur

Köpa kaninbur

Precis som vilket annat husdjur som helst, behöver kaninen en bra livsmiljö för att kunna trivas och hålla en god hälsa. I denna text får du lära dig mer om vilken typ More »

Bur till världens största kanin

Bur till världens största kanin

Världens absolut största kaninras väger mellan 7 till 9 kilo men kan väga så mycket som över 10 kilo. Rasen heter Belgisk jättekanin och kan också kallas Belgisk jätte. Den har cirka More »

Välj rätt bur till fågeln

Välj rätt bur till fågeln

Det har inte alltid varit en självklarhet för fåglar att kunna få röra sig fritt och sträcka ut vingarna ordentligt, åtminstone inte för burfåglar. Många fågelägare valde dock att skaffa en tillräckligt More »

Burar för hundar

Burar för hundar

Att förvara en hund eller valp i en bur när man är hemma, är aldrig tillåtet och bryter mot lagen. Detta gäller även för de hundägare som tycker att burar är ett More »

Transportburar för fåglar

Transportburar för fåglar

Det är inte bara hundar eller katter som behöver kunna transporteras på rätt sätt under en bilfärd. Fåglar behöver skyddas på samma sätt. Till skillnad från den bur som fågeln dagligen vistas More »

Burar för råttor

Burar för råttor

Precis som kaniner behöver stora burar behöver även råttan en stor och rymlig bur. Det finns särskilda burräknare för att se hur många råttor man kan ha i buren. Föreskrifter från Djurskyddsmyndigheten More »

Hamsterburar – hur ska de se ut?

Hamsterburar – hur ska de se ut?

Det är inte alltid det lättaste att välja bur till sitt smådjur. Har man en guldhamster kan det bli betydligt knepigare eftersom det finns så många olika typer av burar att välja More »

 

Husdjur- och transportburar

En katt som sitter i en kattbur

Majoriteten av alla husdjur behöver någon gång sitta i buren. Är det inte ett smådjur det handlar om brukar buren oftast vara förknippad med transport eller utställningar och används inte på samma sätt till vardags.

En bur är inte bara till för att på något sätt stänga in ett djur eller hindra djuret från att förflytta sig. Det är faktiskt det absolut sista som man ska använda buren till. När det gäller hundar och katter är det dessutom förbjudet enligt lag att stänga in husdjuret när man vistas hemma och det är enbart vid transport som djuret får vara instängt i buren.

På denna sida kommer du få läsa en hel del om vilka olika typer av burar som passar olika husdjur. Det kan handla om vilka minsta mått som buren får ha för att vara godkänd, men även om man bör välja en dunabur i plast eller en bur med galler. Här informeras det även om mjuka eller hård transportburar för kattägaren och hur man på säkrast sätt bör transportera en hund eller fågel.

Alla djur har rätt till att få åka så tryggt som möjligt, oavsett ålder och ras. En hamster behöver skyddas minst lika mycket som en hund, men kräver inte samma typ av storlek på bur. För att du och ditt husdjur ska kunna ha en så lång och fin tid tillsammans som möjligt, bör man se till att man är säker på hur man ska förvara djuret i hemmet, men också hur man på bästa och tryggaste sätt tar med sig djuret hemifrån.

Lycklig hund i en bilSäkerheten först

Det är vetenskapligt bevisat att vid en hård inbromsnings eller vid en kollektion ökar vikten av ett objekt. G-kraften, även kallad accelerationskraften, vid en inbromsning eller kollektion kan vara förödande och livshotande och det är därför viktigt att alltid sätta säkerheten först.

Vi tänkte här komma med en tankeställare för vad en hård inbromsning kan innebär för dig och ditt djur där säkerhetsåtgärderna inte tillämpats. Vi ska ut och köra bil med vår hund. Låt oss säga att vi är okunniga om transportsäkerheten för djur och åker på en landväg med en hastighet på 80 km/h. Hunden, på ca 7 – 8 kg, sitter nu löst och osäkrad i bagageutrymmet i bilen. Allt känns stabilt och säkert, men olyckan är närmare än du tror.

Plötsligt springer en älg över vägen och vi tvingas tvärbromsa för att undvika en kollektion. Det som vi dock inte känner till att hunden i bagageutrymmet kommer att komma förandens som en projektil med en vikt på 400 kg. G-kraften i det här fallet gör att hundens vikt multipliceras i takt med hastigheten och gravitationen – vilket innebär att en hund på 7 kg i tvärbromsningen kommer att ha ökat till en dödlig vikt på 400 kg.

Med största sannolikhet kommer inte bara din hund att skadas allvarligt utan kommer antagligen även avlida i farten. Dessutom kommer du och dina medpassagerare antagligen skadas allvarligt.

Hade vår hund suttit i en godkänd transport bur, eller med ett anpassat säkerhetsbälte, hade dock utfallet för olyckan varit mindre dramatisk. Här kan vi snabbt förstå innebörden av att resa säkert för att undvika skador och livshotande situationen och det är därför viktigt att följa lagen om säkra djurtransporter.

Förbjudet att ha lösa djur i bilen

Enligt jordbruksverket är det sedan 2010 förbjudet att transportera djur löst i bilen. Precis som det är olagligt att köra bil utan säkerhetsbältet på är det alltså olagligt att ha hunden, katten eller andra husdjur lösa i bilen.

Att resa säkert med djur innebär alltså att djuret inte får utsättas för skador eller lidande under resans gång. Det betyder till exempel att djuret är säkrad vid eventuella inbromsningar, krockar och liknande olyckor som kan ske på vägarna. Det är dock även minst lika viktigt att skydda djuret mot interna risker i bilen – så som fallande bagage eller risken för ostabilitet för djuret.

Djuret ska transporteras i bagageutrymmet

Vid transport av djur är det lag på att djuret ska transporteras i en personbils bagageutrymme, om inget säkrare alternativ erbjuds för ditt djur. För dig som ansvarig för transporten är det även viktigt att kunna ha tillsyn över vad som sker under restiden.

Det är dessutom viktigt att buren är väl fastspänd samt att inga lösa föremål, som bagage, resekassar och liknande objekt, kan skada buren eller djuret under resans gång. Till exempel hundar som transporteras med grindar inte dela plats med löst bagage i detta utrymme av risken att dessa kan falla över hunden och på så vis skada djuret.

Anpassa bur efter djur

Precis på samma sätt som man kan ställa om höjden på säkerhetsbältet, eller använda rätt storlek på bilbarnstolar för barn, är rätt storlek av bur för ditt djur minst lika viktigt.

För hundar handlar det om 3 mått som ska stämma överens med hundens storlek för att buren ska vara godkänd. Här talar man om att längden på buren som vara mätt från hundens nosspets till sittbensknölen vid normal stående position x 1,10. Bredden på buren mäts efter hundens bröstkorg x 2,5 och därefter ska burens höjd baseras på hundens höjd över hjässan vid normal stående ställning.

Vid transport av katt gäller minsta burmåtten: 0,5 meter i längd, 0,3 meter i bredd och 0,35 meter i höjd. Självfallet ska buren vara anpassad efter kattens storlek och därför ha ett golvutrymme på minst 0,15 kvadratmeter per djur.

Vid övriga sällskapsdjur, som små gnagare och fåglar, tillämpas samma grundregler som för katt och hund. Här krävs det att buren lever upp till rätt standard och att placeringen av buren är säkrad och utan risk för skada vid eventuella inbromsningar.

Observera temperaturen i bilen

Ett djur får aldrig lämnas ensam i en bil under en längre tid, men framför allt inte vid extrema temperaturer. Enligt jordbruksverket får du inte lämna ditt djur i bilen utan tillsyn om temperaturen överskrider 25 grader eller om temperaturen ligger under 5 grader.

0 Responses to Husdjur- och transportburar

 1. BruceJesty says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.

  An efficient add-in for Outlook that includes over 20 tools designed to perform various email related tasks in the quickest manner

  Press the “Download Now” button to download Kutools for Outlook Serial Keys x86/x64.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Kutools for Outlook crack keygen serial

  – Build: 10.00
  – Company: Detong Technology LTD
  – Downloads: 460
  – Download type: safety (no torrent/no viruses)
  – File status: clean (as of last analysis)
  – File size: undefined
  – Price: 0
  – Special requirements: no
  – Home page: regnow.com/softsell/visitor.cgi?affiliate=22260&action=site&vendor=19827
  – Rating:

  Tags:
  Kutools for Outlook Full Version With Keys Latest
  Kutools for Outlook Cracked Latest
  Kutools for Outlook Full Crack
  Kutools for Outlook Keygen Crack
  Kutools for Outlook Full Crack Latest

  More software:
  Stereo Tool activator
  FoneLab for Android crack only
  Perfect IP Camera Viewer + Crack Latest
  Kaspersky Secure Connection Keygen Crack
  AnthemScore keygen serial
  повысить процент уникальности текста
  ???,??419??,?????? – Powered by revised its greenhou
  Google Books Downloader
  youtu.be video downloader
  Inner Balance Acupuncture – Pain and Pain Relief – Inner Balance Acupuncture
  ГДЗ для школы

 2. BruceJesty says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.

  Press the “Download Now” button to download Barcode Studio crack new.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> Barcode Studio license

  A useful tool that helps you generate barcodes, customize their layout, and print or save them to BMP, JPG, PNG, TIF, EPS, or other file formats

  · Version: 15.13.0 Build 23539
  · Company: TEC-IT Datenverarbeitung GmbH
  · Downloads: 2217
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status file: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: 0
  · Special requirements: no
  · Rating:

  Tags:
  barcode studio activate code, barcode studio crack serial, barcode studio crack latest version, barcode studio + crack latest, barcode studio cracked latest, barcode studio crack latest, barcode studio crack files, barcode studio crack serial number, barcode studio crack hack, barcode studio crack hack

  Other useful resources:
  Website Auto Traffic Generator Ultimate Cracked Latest
  Stellar OST to PST Converter crack windows
  Clone Files Checker crack hack
  уникальность текста бесплатно
  Atlanta Commercial Interior Design Firm & Space Planning Services
  Download Dawn of Discovery crack only
  Convert Google books to PDF, PNG or JPG
  download video from pornhub
  Helping Heroes
  готовые домашние задания
  Software Cracks Keygens
  Repair missing or corrupt gfsdk_ssao.win64.dll

 3. BruceJesty says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.

  Press the “Download Now” button to download TMPGEnc MPEG Smart Renderer crack keygen serial.
  The whole process will just take a few moments.

  Mirror Link —> TMPGEnc MPEG Smart Renderer crack version

  Effortlessly edit, customize and burn MPEG video files with the help of this apparently simple but comprehensive software solution

  · Version: 5.0.20.26
  · Company: Pegasys Inc
  · Downloads: 3064
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status file: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: 0
  · Special requirements: no
  · User rating:

  Tags cloud:
  tmpgenc mpeg smart renderer crack and keygen free download, tmpgenc mpeg smart renderer full crack, tmpgenc mpeg smart renderer full version serial keys latest, tmpgenc mpeg smart renderer cracked, tmpgenc mpeg smart renderer license, tmpgenc mpeg smart renderer crack latest version, tmpgenc mpeg smart renderer + crack, tmpgenc mpeg smart renderer crack fix, tmpgenc mpeg smart renderer key crack, tmpgenc mpeg smart renderer license code

  Other useful resources:
  Interior Design 3D crack serial number
  ProtoPie keygen crack patch
  Accent EXCEL Password Recovery Keygen Crack
  Пройти антиплагиат диплом
  Latest News | Производственная компания “Брик”
  Download IL-2 Sturmovik: 1946 Keygen Serial
  tool for downloading Google books
  free video downloader online
  T x Free Mind Sessions – Terembe
  ГДЗ для школы
  Windows Software Cracks
  How to repair missing or corrupt wlanapp.dll

 4. BruceJesty says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.

  Press the “Download Now” button to download ASAP Utilities + Crack Latest.
  It will just take a few moments.

  A powerful set of commands that are meant to help you performs numerous Excel tasks in as little time as possible and speed up your work

  MIRROR LINK —> https://crackserialnumber.com/crack/asap-utilities-55933

  · Release version: 7.6.2
  · Release date: June 21 2019
  · Company: Bastien Mensink
  · Downloads: 5419
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · File status: clean (as of last analysis)
  · File size: unknown
  · Price: no cost
  · Special requirements: no
  · Supported systems: Windows 10 64 bit, Windows 10, Windows 2008 64 bit, Windows 2008, Windows 2003, Windows 8 64 bit, Windows 8, Windows 7 64 bit, Windows 7, Windows Vista 64 bit, Windows Vista, Windows XP, Windows 2K
  · Rating:

  Tags:
  asap utilities keygen crack, asap utilities crack install, asap utilities crack keygen serial, asap utilities keygen crack, asap utilities crack hack, asap utilities keygen crack, asap utilities crack for windows free download, asap utilities full crack latest, asap utilities activator, asap utilities keygen serial

  More software: this way

 5. BruceJesty says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.

  Push the “Download Now” button to download CAD-KAS PDF Editor activate code.
  It will just take a few moments.

  Edit your PDF files by correcting, underlining and highlighting the text, change the order of pages or delete them, as well as encrypt the document

  MIRROR LINK —> https://serialpluscrack.com/crack/cad-kas-pdf-editor-57039

  · Release version: 5.5
  · Build date: Oct 6th 2016
  · Developer: CAD-KAS GbR
  · Downloads: 4475
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: no cost
  · Special requirements: no requirements
  · Systems: Win 10 64 bit / Win 10 / Win 8 64 bit / Win 8 / Win 7 64 bit / Win 7 / Win Vista 64 bit / Win Vista / Win XP
  · Rating:

  Tags cloud:
  cad-kas pdf editor crack keygen for windows, cad-kas pdf editor crack, cad-kas pdf editor crack for windows free download, cad-kas pdf editor crack serial number, cad-kas pdf editor crack, cad-kas pdf editor crack new, cad-kas pdf editor full crack latest, cad-kas pdf editor crack and keygen free download, cad-kas pdf editor crack windows, cad-kas pdf editor + full crack

  More software: this way

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *