Bur till världens största kanin

worlds-largest-rabbit-darius-jeff-fbVärldens absolut största kaninras väger mellan 7 till 9 kilo men kan väga så mycket som över 10 kilo. Rasen heter Belgisk jättekanin och kan också kallas Belgisk jätte. Den har cirka 16 cm långa köttiga öron och har en kropp som är rektangulär och kraftiga framben. Hanen har ett ansikte som är runt med kinder som är fylliga medans honans är mer smalt och spetsigt.

Belgisk Jättekaninen kräver ett riktigt stort utrymme, för den vill gärna stå upprätt. Kan den inte det så kan faktiskt deras öron vika ner sig. Den kräver ett kraftigt foder under sin uppväxt för sin utveckling och behöver bygga upp muskelmassa genom att röra sig, varför en stor bur är nödvändig.

En lagom temperatur i buren är också jätteviktigt eftersom kyla i bostaden påverkar kaninens tillväxt och de stora öronen fungerar faktiskt som en termostat. Blir öronen för kalla så hämmar kylan inte bara öronens tillväxt utan faktiskt hela kaninen. Se till att den alltid har plusgrader året runt åtminstone det första året, är det plusgrader så kan den bo utomhus utan problem.

Detta är en kaninras som lätt blir väldigt tam. Den är mycket vänlig mot människan och beskrivs ofta som en hund. “Bit ej den hand som föder” passar verkligen till detta djur, för vägen till kaninens hjärta går genom magen.

Den finns i en uppsjö av färger: gul, svart, viltgrå, viltsvart, grå, järngrå, viltblå, blå, blågrå, roströd och chinchilla men den vanligaste färgen är viltgrå.

Då storlek på buren är viktigt så är även innehållet, så se till att det finns saker men absolut inte för mycket – tänk på att kaninen behöver få röra på sig, inte bara första året under uppväxten utan resten av livet. Hellre för stort än för litet. Både i inneburen och även i uteburen om sådan finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *