Bur till världens största kanin

worlds-largest-rabbit-darius-jeff-fbVärldens absolut största kaninras väger mellan 7 till 9 kilo men kan väga så mycket som över 10 kilo. Rasen heter Belgisk jättekanin och kan också kallas Belgisk jätte. Den har cirka 16 cm långa köttiga öron och har en kropp som är rektangulär och kraftiga framben. Hanen har ett ansikte som är runt med kinder som är fylliga medans honans är mer smalt och spetsigt.

Belgisk Jättekaninen kräver ett riktigt stort utrymme, för den vill gärna stå upprätt. Kan den inte det så kan faktiskt deras öron vika ner sig. Den kräver ett kraftigt foder under sin uppväxt för sin utveckling och behöver bygga upp muskelmassa genom att röra sig, varför en stor bur är nödvändig.

En lagom temperatur i buren är också jätteviktigt eftersom kyla i bostaden påverkar kaninens tillväxt och de stora öronen fungerar faktiskt som en termostat. Blir öronen för kalla så hämmar kylan inte bara öronens tillväxt utan faktiskt hela kaninen. Se till att den alltid har plusgrader året runt åtminstone det första året, är det plusgrader så kan den bo utomhus utan problem.

Detta är en kaninras som lätt blir väldigt tam. Den är mycket vänlig mot människan och beskrivs ofta som en hund. “Bit ej den hand som föder” passar verkligen till detta djur, för vägen till kaninens hjärta går genom magen.

Den finns i en uppsjö av färger: gul, svart, viltgrå, viltsvart, grå, järngrå, viltblå, blå, blågrå, roströd och chinchilla men den vanligaste färgen är viltgrå.

Då storlek på buren är viktigt så är även innehållet, så se till att det finns saker men absolut inte för mycket – tänk på att kaninen behöver få röra på sig, inte bara första året under uppväxten utan resten av livet. Hellre för stort än för litet. Både i inneburen och även i uteburen om sådan finns.

En dvärgvädur i en kaninburBurar för andra kaninraser

Som känt är kaninen ett mycket aktivt djur som kräver stort utrymme för att trivas. Enligt djurskyddslagen redogör man för att ju större buren är desto mer frihet har kaninen. Med andra ord är ingen bur för stor för detta aktiva djur och det är viktigt att kaninen får den rörelsefriheten denna behöver för att uppnå en god hälsa.

Godkända mått för burar

När det är dags att köpa en kaninbur är det mycket som ska stämma in för att buren ska godkännas. Idag är det lag på att kaninburen ska leva upp till vissa mått. Det är Djurskyddslagen som angett och godkänt dessa mått och som kaninägare är viktigt att man följer dessa för kaninen välbefinnande.

  • För små kaniner under 3 kg är det minsta godkända måttet på buren 50 x 100 x 50 cm. Buren ska dessutom ha en minsta yta på 0,5m2.
  • För medelstora kaniner, som väger mellan 3 – 5 kg, ska är minsta godkända måttet på kortsidan 0,6 m och minsta godkända takhöjd på 0,6 m. Dessutom är den minsta tillåtna ytan 0,7 m2.
  • För större kaniner, över 5 kg, är den minsta godkända ytan för buren på 0,9 m2. Buren får därefter inte vara mindre än 0,7 m i takhöjd och kortsidan får inte vara mindre 0,7 m.

Önskar du dock ha fler kaniner i samma bur förändras måttet för dessa burar. Här är det minsta ytmåttet för kaniner under 3 kg 0,25 m2/kanin. För medelstora kaniner på mellan 3 – 5 kg är det minsta godkända måttet per kanin 0,35 m2 och för större kaninraser över 5 kg är det 0,45 m2 per djur som gäller.

Viktigt att följa dessa utsatta mått

Anledningen till varför det är så viktigt att följa de angivna mått som godkänds av djurskyddslagen är självfallet på grund av djurets välbefinnande. En bur som inte lever upp till måtten kan var förödande för kaninen och leda till brist på rörelsefrihet. Brist på motion är dessvärre ett vanligt problem för tamkaniner och kan leda till dålig muskelansättning, svagt skelett och benbrott – men även till mer allvarligare tarmproblem som kan leda till döden för kaninen.

Bur för utomhuskaniner

Det är självklart tillåtet att ha sina kaniner utomhus året om. Det som dock är viktigt att känna till när man önskar att ha sina små gnagare utomhus är att under vintertid ha en bur som är upphöjd från marken. Anledningen till detta är självfallet för att skydda kaninen från den kyla som kommer underifrån.

Dessutom är det viktigt att buren, oavsett årstid, har speciella områden som skyddar djuret mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst men även som ger skydd mot andra djur – som rävar och fåglar.

Att tänka på när man har kaniner i bur

En kanin i bur som tittar ut

Utöver mått för buren finns det även andra viktiga nämnare som bör etableras i en bur för att kaninen ska trivas. Enligt lag bör en sitthylla finnas i buren där kaninen får möjlighet att ”gömma sig”. Denna sitthylla kan vara en låda som tillåter kaninen att visas inne i men även ovanpå.

När man köper en bur, oavsett om det är för inomhus- eller utomhusbruk, får denna absolut inte vara med nätgolv. Det kan kännas otryggt att ha en utomhusbur utan nät, men de faktum att kaninen kan skadas eller fastna i nätgolvet är för stor och därmed ska man undvika köpa burar med nät.

Se dessutom alltid till att det finns färskt vatten i buren – men framförallt att det alltid finns hö tillgängligt för kaninen. Kaniner har en mycket komplex matsmältning och kan lätt bli sjuka vid felutfodring. Hö innehåller svårsmälta fibrer som behövs för kaninens matsmältningar och därmed en särskilt viktig nämnare att ha i buren om man önskar att sköta en frisk kanin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.