Burar för hundar

$_58Att förvara en hund eller valp i en bur när man är hemma, är aldrig tillåtet och bryter mot lagen. Detta gäller även för de hundägare som tycker att burar är ett bra sätt att visa att hunden har gjort fel eller som använder buren för att hunden ska ha en sovplats under natten. Det är alltså helt förbjudet att förvara en hund i en bur inomhus, även om det så bara är för en minut.

Egentligen finns det inte så mycket att säga när det kommer till hundburar, förutom att de är extremt förbjudna om hunden inte transporteras i en bil. Även när det gällerl olika typer av “lekhagar” är det inte tillåtet att hålla hunden instängd och enda tillåtna användningen för hagar eller burar, är att dörren är helt borttagen. På hunddagis förvaras oftast flera hundar i en och samma box, men dessa boxar är noga byggdna efter hundarnas storlek och beroende på hur många hundar som ska vistas. Det går inte att likna med de lekhagar man kan sätta upp inomhus.

För att skapa trygghet för den nya valpen eller bara kunna ge hunden lugn och ro, är det många som väljer att ändå ha någon typ av krypin för hunden att kunna gå undan till. Dock är det viktigt att komma ihåg att hunden själv ska kunna bestämma när det är dags att gå undan och inte du som ägare som bestämmer när det är time out eller vila.

Det enda tillfälle som det är okej att förvara hunden i en bur är under bilturer. Anledningen till att det är acceptabelt vid dessa tillfällen, är för att hunden ska kunna transporteras på ett säkert sätt. Idag finns det även hundbälten för de hundägare som vill kunna ha betydligt bättre uppsikt över hunden och vill att den ska kunna ha möjlighet att röra sig mer fritt. För att buren i bilen ska vara godkänd enligt lag, gäller det att den är placerad på ett sätt som gör att hunden får tillgång till både skugga och frisk luft under hela bilfärden.

Gör bilturen bekväm för din hund

En hund som åker bil

Idag finns det visa lagar och regler för hur du ska transportera husdjur i bilen och detta för att göra det säkrare för både dig och ditt djur, men även för att din bäste vän ska få sig en så bekväm biltur som möjligt. Här nedan tänkte vi ta upp några viktiga nämnare som bidrar till en säkrare och bekvämare biltur för din hund.

Använd rätt bur

Idag finns ett flertal sätt att säkert transportera din hund. En del använder sig att ett specialanpassat säkerhetsbälte medan andra föredrar den traditionella bilburen. Ofta är bilburen ett säkrare och enklare alternativ, samt bekvämare för hunden – men det är viktigt att köpa rätt storlek för hundens bästa.

Om du önskar att använda en bur som transportmedel ska denna beräknas efter hundens längd, bredd och höjd. Längden beräknas från hundens nosspets till sittbensknölen i en stående position. Denna siffra ska sedan multipliceras med 1,10. Bredden beräknas genom hundens bröstbredd multiplicerat med 2,5 och höjden beräknas strax över hundens hjässa i stående position.

Om du ska transportera två hundar i en och samma bur gäller måttet för den största hundens bröstbredd gånger 2 och sedan multiplicerat med 2,5.

Ha extra tillsyn vid varma och kalla temperaturer

Du vet säkert själv hur obehagligt det är att under en varm sommardag hoppa in i en stekhet bil, och även hur fruktansvärt de är att hoppa in i en nedfrusen bil på vintern. Då kan du antagligen tänka dig hur det känns för en hund, och hur allvarligt det faktiskt är att lämna hunden en längre tid i stillastående bil vid dessa temperaturer.

Se upp för värmen

Vit hund som tittar ut genom en bilrutaDet är som känt att hundar inte svettas som oss människor och att lämna en hund i en varm bil kan därför snabbt leda till överhettning. Dessutom kan det vara bra att veta att i en avstängd bil stiger temperaturen markant snabbare än temperaturen ute. Exempelvis, om temperaturen ligger runt 28 grader utomhus en solig dag ligger temperaturen i bilen redan på 50 grader. Att lämna sin hund i ett sådant tillstånd kan därför leda till döden – inget man önskar sin hund. Ha därför alltid för vana att parkera bilen på skuggiga platser och förse din hund med färskt vatten. Lämna heller aldrig hunden utan att öppna fönstren och var framförallt inte borta en längre stund.

Håll din bäste vän varm i kylan

Även vid kyligare vintertider får hunden inte vistas i en stilla stående bil alltför länge. Trots att hundens tjocka päls skyddar väl så kan hunden ändå snabbt bli nedkyld. Under dessa perioder är det därför lägligt att förse din hund med varma hundtäcken och filtar som hunden kan ligga på under resan.

Att tänka på vid längre resor

Är det dags för en längre resa finns det tre viktiga nämnare som enligt lag måste följas. Under transporttiden måste hunden rastas minst var sjätte timme. Detta eftersom hunden måste få aktiveras och stimuleras för att undvika upplevelser av stress och ångest. Inom dessa timmar är det även krav på att hunden ska förses mer färskt vatten.

Dessutom måste hunden fodras med högst 24 timmars intervaller. Ännu en viktig nämnare, som generellt bör tillämpas vid alla tillfällen, är att vid stilla stående lägen, som parkering, får hunden inte vistas i bilen mer än 3 timmar.

Nyfödd hundvalp i ett par händer

Speciella tillämpningar för tikar och valpar

När det kommer till en löpande tik bör denna aldrig transporteras tillsammans med en hanhund. Dessutom får en dräktig tik inte transporteras två veckor innan beräknad valpning.

Gällande hundvalpar får dessa inte transporterar förrän 1 vecka efter födelse – men får heller inte förflyttas från dess att naveln helt läkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.