Burar för råttor

rat-rack-top

Precis som kaniner behöver stora burar behöver även råttan en stor och rymlig bur. Det finns särskilda burräknare för att se hur många råttor man kan ha i buren. Föreskrifter från Djurskyddsmyndigheten och allmänna råd är att rekommendera.

Just nu sker en översyn av reglerna av tolkningen av dessa regler då de uppmuntrar till rätt låga burar och med en stor bottenyta så som kaninburar, dessa är inte alls optimala för råttor. Råttor behöver klättra och dessutom är det bra att ha saker och ting i buren i olika höjd som till exempel matplatsen, toan, boet och liggplatser. Har man en hög bur uppmuntrar det råttorna till aktivitet och de blir vältränade och får bra motion.

Man kan faktiskt också behöva anpassa buren något när de blir äldre och mindre rörliga, pensionärsanpassa den helt enkelt. Råttor får oftast svårare att röra sig när de blir äldre så det gäller att lägga lite tanke bakom.

Att köpa en råttanpassad bur

När det är dags att införskaffa ett hem till din råtta finns det en hel del nämnare som bör stämma överens för att buren ska vara godkänd. Enligt Djurskyddsmyndigheten måste buren vara minst 60 x 30 cm och därmed ha en yta på minst 0,18 m2. Önskar du ha fler än en råtta i buren är den minsta godkända ytan per djur 0,06 m2.

Buren bör även vara kunna skydda djuren från drag, kyla, direkt solsken samt kunna skydda mot andra djur.

Observera dock att dessa är minimimått för en godkänd bur för råttan. Att köpa en större bur för sina husdjur är därför att föredra.

Inredningen är minst lika viktig som storlek

Många tror att det bara är till att köpa rätt typ av bur för sina husdjur, men för råttor är även inredningen är mycket viktig nämnare. Här nedan listar vi några viktiga nämnare du bör ha i tanken när du köper en råtta.

Använd naturliga bottenmaterial i buren

I botten av en bur är det bra att undvika vanligt spån, så som kutterspån. Det kan nämligen ge råttorna cancer och kan dessutom irritera deras luftvägar. Istället rekommenderas det att använda naturliga bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga. Vanligast är att använda alspån – som finns att köpa hos de flesta zoobutiker.

Dessutom gillar råttor att bygga bon och det är därför viktigt att djuret att tillgång till olika material som går att fläta samman. Halm och hö är två uppskattade material som du dessutom enkelt kan få tag på. Att sprida ut lite av dessa material i buren är att föredra.

Skyddade och rena sovplatser

En skyddad sovplats är något som är mycket viktigt för råttan. Det kan handla om små hus, boxar eller liknande bostäder där råttan kan gömma sig och sova tryggt. Dock bör råtthuset vara stort och rymligt så att råttorna kan sova tillsammans.

Dessutom gillar råttor även att bädda där de ska sova. Idag finns det oftast olika bäddmaterial i zoobutikerna som man kan skaffa till råttorna men du kan även använda bomullstussar som djuret kan bädda ner sig i. Byt gärna bäddmaterialet och bomullstussarna ofta så att råttan alltid får sova i en ren miljö.

Skulle du vilja mixa upp råttans hem uppskattas även stora rör och hängmattor som sovplatser. Använd dock inget med trådar då de kan skada sig på dessa.

Två råttor i ett plaströrGlöm inte leksakerna

Eftersom råttan är ett mycket aktivt djur är det viktigt att denna har leksaker och annat som simulerar. Att inreda buren med olika hyllplan är en perfekt lösning som gör att råttan aktiveras genom att ta sig från de olika hyllplanen, och dessutom skapar dessa hyllor mer utrymme i buren. Utöver hyllplan är även rep, grenar, korgar, rör och andra kryp-in uppskattade leksaker för råttan. Råttan trivs även bäst av variation, vilket innebär att du gärna får byta ut leksakerna mot nya och mer spännande objekt som håller din råtta sysselsatt.

Fri tillgång till mat

Det är oerhört viktigt att råttorna alltid har fri tillgång till mat och vatten. Det är därför en god idé att köpa tyngre matskålar som råttan av misstag inte välter när leken är igång. Matskålar i keramik är svårare att välta för råttan men även metallskålar som kan hängas upp är en bra alternativ.

När det kommer till färskt vatten är vattenflaskan det bästa alternativet. Dock bör denna även kompletteras med vattenskål på botten av buren. Se även till att både vatten och matskål alltid är rena och fria från smuts.

Oaktuella burar för råttor

En del förvarar sina råttor i terrarium. Terrarium är dock inget att rekommendera för råttor av flera anledningar. De är svåra att ventilera, de är svåra att inreda vilket innebär att råttan får svårt att klättra och anpassa dig. Dock kan det finnas vissa råttor det passar för som till exempel råttor utan päls som inte tål drag och då gallret kan skada deras hud som är känslig. Däremot är ett terrarium mycket svårare att städa och oftast tyngre och mer otympligt.

 

 

One Response to Burar för råttor

  1. you have brought up a very good details , thankyou for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.