Transportburar för fåglar

Desensitization-to-transport-Carrier-smallDet är inte bara hundar eller katter som behöver kunna transporteras på rätt sätt under en bilfärd. Fåglar behöver skyddas på samma sätt.

Till skillnad från den bur som fågeln dagligen vistas i, så ska transportburen vara rätt liten. Fågeln ska fortfarande kunna röra på sig och inte slå i huvudet i taket, men säkrast är att faktiskt satsa på en bur som håller ett mindre mått och se till att buren är ordentligt fastspänd så att den inte kan fara runt vid en eventuell inbromsning eller snabb sväng.

Talar man om större fågelarter som stora papegojor så kan dessa fåglar faktiskt transporteras i en kattbur. Väljer man detta alternativ bör man dock alltid ta de kattburar som är gjorda i plast och som har en liten lucka med galler framtill för att öka komforten och säkerheten för sin fågel. Genom att lägga in lite tidningspapper eller hö, tillsammans med en god bit frukt och blött hushållspapper, kan fågeln få i sig både vätska och mat om bilfärden förväntas vara lång.

Det absolut viktigaste är att aldrig ha en fågel lös i bilen. Inte nog med att den kan skadas så illa att den avlider, så kan den vara en stor risk för passagerare och andra medtrafikanter. Bestämmer sig fågeln för att busa med tjuvnyp, kan det riskera att föraren tappar koncentrationen och en olycka inträffar. Nuförtiden är det lag på att inga djur får transporteras lösa i en bil. Alla djur, oavsett storlek och art, måste ha någon form av bur eller skydd för att resan ska bli så trygg som möjligt för alla inblandade.

Känns det knepigt att veta vilken typ av bur man behöver och hur stor den behöver vara, kan man med fördel besöka närmaste djuraffär för goda råd. Idag finns det även mycket bra information på internet, där man kan hitta det allra flesta storleksguider och rekommendationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.