Gallerbur eller DUNA?

Vad fungerar egentligen bäst när det kommer till hamsterburar och vilken bur är till fördel för hamstern?
När man tänker på en hamsterbur är det nog många som först får upp en bild av den gamla gallerburen i sitt huvud. Denna typ av bur har använts länge, men var betydligt vanligare förr än vad den är idag. Att många smådjursägare har valt att inte använda denna typ av bur längre, kan bero på att det finns en ökat risk att hamstern skadar sig. Hamstrar är riktiga klätterdjur, som gärna ger sig upp på äventyr mot gallerväggarna. Tyvärr är hamsterns syn också väldigt dålig, vilket gör att hamstern gärna släpper taget när den har kommit en bra bit upp.
Om man väljer en gallerbur eller Dunabur är helt och hållet en smaksak, däremot bör man vara beredd på att behöva plocka upp en hel del utspridd strö från golvet eller platsen där buren står på om man väljer varianten med galler.
Fördelen med att välja just en Dunabur är att de inte har någon typ av galler där hamstern kan skada sig eller fastna, utan väggarna består istället av genomskinlig plast. Burarna finns i många olika typer av färger och är olika höga. Försök att alltid sträva efter att ha en så stor bur som möjligt till dina hamstrar. Det ger möjlighet för djuren att gå undan och vara ifred om dom önskar.
Det enda som kan kännas lite negativt med duna-burarna är att dom kan ligga rätt högt prismässigt. Många av dessa burar har även massor av rör och små labyrinter för hamstern att leka i. Man bör dock vara försiktig med att tillföra alldeles för mycket leksaker av detta slag. Hamstern kan skada sig och buren blir väldigt snabbt smutsig, mycket p.g.a att hamstrarna kissar inne i rören. Hamstrar gillar dock att ligga i rör och gömma sig, men satsa hellre på en längre toarulle än något i plast. Fördelen med toarullen är att du enkelt kan byta ut den när den blivit ofräsch.
Leave a Reply