Välj rätt bur till fågeln

parrot-417967_1920Det har inte alltid varit en självklarhet för fåglar att kunna få röra sig fritt och sträcka ut vingarna ordentligt, åtminstone inte för burfåglar. Många fågelägare valde dock att skaffa en tillräckligt stor bur för deras husdjur att trivas gott i, men tyvärr var det fortfarande många fåglar som fick bo alldeles för trångt.

Den 1 september år 2007 ändrades dock detta och det blev därmed en helt ny lag om hur små burar alla olika typer av fågelarter faktiskt får ha, “lagen om minsta tillåtna burstorlek”. Detta var till mycket stor fördel för alla typer av fåglar och storleken på buren avgörs utifrån vilken storlek fågeln har.

När det kommer till större fåglar som t.ex. papegojor, är det många ägare som har fågeln fritt under dagarna och endast använder buren som sovplats. Detta är dock inte någon anledning till att ha en mindre bur än tillåtet och lagen fortsätter att gälla även här.

Idag finns det många olika typer av burar eller voljärer att välja mellan, men trots detta så förekommer fortfarande de höga och smala burar som man ofta sett papegojor sitta i. Här finns det ingen chans för fågel att kunna sträcka på sig, även fast buren i sig kanske passar fågeln höjd.

Något som är bra att utgå från så man kan vara säker på att man köper rätt storlek på fågelburen, är att se till att den är minst dubbelt så bred som fågeln i sig. Anledningen till att man bör utgå från detta är för att fågeln ska kunna sträcka ut sina vingar, utan att behöva slå i burkanten och eventuellt skada vingarna.

Köper du fågeln i en affär kommer du troligtvis att få en hel del rekommendationer och frågor om vilken typ av bur du har eller vilken du bör införskaffa. Väljer man däremot att köpa fågeln från en annan privatperson är det viktigt att se till att den bur som eventuellt medföljer, håller måttet. Bara för att en annan person har haft fågeln i en typ av bur, gör det inte burvalet medvetet acceptabelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.