Hamsterburar – hur ska de se ut?

ware-chew-proof-cageDet är inte alltid det lättaste att välja bur till sitt smådjur. Har man en guldhamster kan det bli betydligt knepigare eftersom det finns så många olika typer av burar att välja mellan. Precis som för alla djur finns det burar som är bättre eller sämre än andra, vilket gör att det första man bör ha koll på är att buren lever upp till Jordbruksverkets föreskrifter om hur man ska ta hand om sitt smådjur.

Nu finns det självklart även olika typer av hamstrar, men talar man om den “vanliga” Guldhamstern, är det en bur med måtten 0,12 kvm, bredd minst 25 cm och höjden ska ligga på cirka 20 centimeter. Dessa mått gäller dock enbart om man har hamstern ensam och inte när man talar om en hona som precis har fått en kull med ungar. Kom ihåg att en bur aldrig kan vara för stor, för något djur.

Guldhamstrar älskar att klättra på allt de kommer åt. Dock har hamstern inte en speciellt bra syn och kan ibland klättra alldeles för högt upp än vad den egentligen borde. I sig är det inte farligt för hamstern att klättra högt, men om den bestämmer sig för att släppa taget (vilket de ofta gör) kan den skada sig vid fallet. Välj därför en bur som inte är högre än 20 centimeter och satsa istället på så mycket spring och grävyta som möjligt.

Vill man inte, behöver man inte ha den allra vanligaste typen av gallerbur, utan kan istället satsa på ett akvarium, dunabur, terrarium eller till och med bygga en egen bur med hjälp av plywood. Dunaburar är en stor favorit hos många, eftersom botten och sidorna är gjorda i plast, men har ett galler i taket som ger bra syre och möjlighet för ägaren att på ett enkelt och smidigt sätt ta ut hamstern för att kela eller göra rent buren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.